Özgüvensizlik diğer bir deyimle düşük benlik saygısı, bireylere duygusal ve psikolojik anlamda zarar veren bir psikolojik olgudur. Bu tür duygu durum bozuklukları manipülasyon, güven problemi ve aşırı kıskançlığı da beraberinde getirmektedir.

Genellikle çocuk yaşta ihmal edilmiş, bastırılmış ve yok sayılmış daha sonrasında da dengesiz ilişki yumağı içerisinde kendini bulan bireyler özgüvensizlik belirtileri göstermekte, kendini yetersiz ve değersiz hissetmektedir. İlişki içerisindeki aşağılayıcı tavırlar, yersiz eleştiriler, küçümseyici hareketler bu algının oluşmasında etkin bir rol oynar. Düşük benlik algısı kişide birçok olumsuz duyguyu da beraberinde getirir. Özgüven ve özsaygı eksikliği bunlardan ilkidir.

Özgüven eksikliği yaşayan birey, değersiz ve gereksiz bir insan olduğu düşüncesine kapıldığı için kendi değerini bilme şuurundan uzaktır. Yapabileceklerinin farkında olmadığı gibi güzel ve iyi şeyleri de kendisine layık görmez. Zekasından ve karar verme yetisinden de emin olmadığı için kendi başına karar almada zorlanır ve kendisini sürekli olarak ilişki içinde bulunduğu insana veya insanlara bağımlı hisseder. Bağımlı olduğu kişi kendisi için güvenli bir alan yaratmakta ve kendisi hakkında en doğru kararları vermektedir. Bu düşüncedeki birey bu korunaklı alana zamanla iyice sıkışır ve sosyal çevresinden kendisini soyutlamaya başlar. 

Başarısızlık korkusu ile boğuşan birey bir işe atılmaktan kaçınır. Tüm bu olumsuz algılar kişiyi daha farklı psikolojik rahatsızlıklara da sevk edebilir. Eğer sizde bir toksik ilişki mağduru olmuş ve bu duyguları yaşamışsanız Dişil Enerji Eğitimi seanslarımız ile kendini benlik saygınızı yeniden kazanabilir ve özgüveninizin bedeninize tekrar geri dönmesini sağlayabilirsiniz.

Özgüven Eksikliğinde Depresyon ve Anksiyete

Genektik faktörler, sosyo-kültürel ortamdan geri kalma yada bastırılma, zorlu yaşam şartları, uzun süredir devam eden toksik ilişkiler, bireyin mental sağlığını ciddi miktarda etkileyebilir. Bu durum da depresyon ve anksiyete gibi hastalıkları ortaya çıkararak, özgüven eksikliğine yol açacak oluşumların temelini atabilir. İlişkilerinde yada sosyal çevresinde sürekli tekrar eden olumsuz eleştiriler, duygusal uzaklık, manipülatif davranışlar ve kişi üzerinde hakimiyet kurma dinamikleri sonucunda öz değerlerini yitirmeye başlayan birey, yalnızlık ve çaresizlik duymaya başlar. Yaşadığı toksik ilişkiler, bireyi depresyona iterken, ilişkideki muğlaklık ve stres seviyesinin artması da anksiyeteye götürür.

Birey ruh hali olarak kendini tehdit altında hissedebilir. Bu psikolojik rahatsızlıklar bireyin fiziksel sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Bireylerde uyku düzeninin bozulması, iştah kapanması ya da iştah açılması gibi durumlar gözlenebilir. Uykusuzluk ve yeme bozukluğu da yine bireyin başka başka hastalıklara yakalanmasının önünü açar. Bu sağlıksız döngü ilişki iyileşmediği veya sonlanmadığı takdirde sürekli devam eder. Kişi bu döngüyü kırmak ve kurtulmak için öncelikle yaşadığı ilişkinin ve durumların farkına varmalıdır. Sosyal çevreden de kendini soyutlamış olan birey bu süreçte aile ve arkadaş desteğine ihtiyaç duyabilir. Bu süreçte profesyonel yardım almak oldukça önemlidir. 

Özgüven Eksikliğinde Travmaların Etkisi

Özgüvensizlik belirtileri ve yol açan nedenlerden biri de bireylerin ruh ve beden sağlığında yaşadığı olumsuz travmalardır. İlişki sürecinde yaşanan güven sorunları, kapalı iletişim, kontrolcü tutum ve manipülatif davranışlar bireyi yüksek strese ve çeşitli özgüven problemlerine iter. İlişkilerdeki güç mücadeleleri, saygısız tavırlar, yoğun eleştiriler bireyin özsaygısını yitirmesine sebep olur. Bu ilişkilerdeki tüm zararlı tutum ve davranışlar birey üzerinde olumsuz etkiler yaratır ve bu etkilerden bazıları derin ve kalıcı travmalara dönüşebilir. 

Özellikle gaslighting dediğimiz manipülasyon çeşidi bireyin gerçeklik algısını sorgulamasına ve ciddi yetersizlik duyguları ile baş başa kalmasına sebebiyet verir. Akıl sağlığından şüphe eden mağdur birey, duygularını sorgular ve kendi değeri hakkındaki farkındalığı ister istemez düşüşe uğrar. Bu konumdaki bir birey kendisini sosyal çevresinden soyutlar ve bu durum da bireyi depresyon anksiyete gibi diğer problemlere iter.

 Kendi içine çekilen ve kendi başına kararlar alma konusunda zorlanan kişi hayattaki verimliliğini yitirmeye başlar. Tüm bu psikolojik çöküş bireyde derin ve kalıcı travmalara yol açabilir. 

Özgüvensiz Bireyde Görülen Sosyal İzolasyon

Özgüven eksikliği hisseden bireyler, kendilerini sosyal bir izolasyonun içinde bulabilir. Bu kendini çevreden soyutlama hali, genel sağlık ve ruh hali üzerinde olumsuz bazı etkileri tetikleyebilir.

Günlük hayatta maruz kalınan manipülasyon, kontrolcülük ve güvensizlik gibi davranış biçimleri bireyin diğer insanlarla olan bağlarını zayıflatabilir. Birey zamanla farkında olmadan sosyal çevresinden uzaklaşır. Manipülatif davranışlarda bulunan bireyler partnerlerinin hayatlarını kontrol altında tutmak adına onların arkadaşları ve ailesiyle olan ilişkilerini kısıtlamaya yönelik davranışlarda bulunabilir. Partnerinin sevgi ve onayına ihtiyaç duyan birey, bu noktada sosyal çevresinden uzaklaşır. Sosyal izolasyon, kendini yakın çevreden bile soyutlama hali bireyde özsaygının azalması ve yalnızlık duygularını tetikler. Bu sosyal çevreden uzaklaşma hali, kişiyi hayattaki zor anlarında yalnız başına kalmaya mahkum edebilir. Hayatındaki zorlukları tek başına göğüsleyemeyen birey depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarla baş başa kalır.

Sosyal izolasyon, bir süre sonra kişinin sosyal becerilerinin de zayıflamasına neden olur. Kişi gündelik bir işini halletmek için bile sosyal bir ortamda bulunmak istemez. Bu durum, kişinin kendini sosyal etkileşimlerden tamamen soyutlamasına yol açabilir. Toksik ilişki, sağlıksız çevre ve arkadaşlıklar, değer görmediği ortamdan uzaklaşma sürecini sonlandırdıktan sonra kişinin sağlıklı yaşam şartlarına tekrar dönebilmek için sosyal bağlarını yeniden güçlendirmesi gerekir. Zayıflayan sosyal ilişkilerin tekrar güçlendirilmesi, zararlı ilişkinin açtığı yaraları onarmak adına oldukça önemlidir.

NLP İle İletişim Becerilerinizi Geliştirebilirsiniz.

Alacağınız NLP Eğitimi sayesinde, özgüven problemlerini aşarak daha etkili bir şekilde iletişim kurmayı, aktif dinlemeyi ve empati kurmayı öğrenebileceksiniz.

Eğitimlerde uyguladığımız NLP teknikleri sayesinde, beden dilinizi ve ses tonunuzu daha iyi kullanmayı öğrenerek, girdiğiniz sosyal ortamlarda dikkat çeken ve çekinmeden her ortamda duygu ve düşüncelerinizi ifade eden bir birey haline gele bileceksiniz. Bu sayede öğrendiğiniz teknikler ile daha etkili bir şekilde iletişim kurarak, ilişkilerinizde ve çalışma hayatınızda daha fazla başarı elde edebilirsiniz.

 

NLP İle Özgüveninizi Yeniden Kazanın ve Kendinizi Yeniden Keşfedin

NLP Uygulayıcı Eğitim desteğimiz, kendinizi daha iyi tanımanıza ve değerlerinizi, inançlarınızı ve motivasyonlarınızı keşfetmenize yardımcı olacaktır. Bilinçaltınızdaki inançlarınızı ve kalıplarınızı keşfederek, hayatınızın dümenini ele geçirebilir ve ‘’hayır’’ deme yeteneğinizi yeniden kazanabilirsiniz. Kendinizi daha iyi tanıyarak, daha bilinçli seçimler yapabilir ve daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz. 

Eğitim sonunda stresli durumlarda sakin kalmayı ve mantıklı düşünmeyi öğrenerek, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.

BU KONUDA YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

NLP TABANLI EĞİTİMLERİMİZ SAYESİNDE KENDİNİZİ YENİDEN KEŞFEDECEK, DEĞERSİZLİK HİSSİ YAŞADIĞINIZ YERDE KALMAK İSTEMEYECEKSİNİZ. HEMEN ŞİMDİ VAKİT KAYBETMEDEN EĞİTİM PROGRAMLARIMIZDAN YARARLANABİLİRSİNİZ

 

 

Write a comment

WhatsApp aç
Nasıl yarıdımcı olabilirim?
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?